Zgodovina rezultatov Judo kluba Slovenj Gradec

Že kmalu po ustanovitvi, v osemdesetih, je Judo klub Slovenj Gradec krojil vrh slovenskega juda. Dekleta so bila v od 1980 do 1984 druge oziroma tretje najuspešnejše v državi, v letih 1985 do 1989 pa predstavljale najboljšo slovensko ekipo. V tem obdobju so ekipo sestavljale Irena Laznik, Bernarda Areh, Silva Mravljak, Eva Hojnik, Tanja Pečnik, Mira Šprager, Karmen Logar in Alenka Pariš. Alenka je v letih od 1978 do 1989 na prvenstvih Slovenije osvojila 11 odličij, od tega je kar osemkrat postala državna prvakinja. Trikrat je postala tudi prvakinja Jugoslavije, štirikrat je bila druga, trikrat pa je osvojila tretje mesto. Kot poseben dosežek pa šteje bron s prvenstva Balkana.

V moški kategoriji so v tem obdobju zmage na tatamiju nizali Jure Meh, Zoran Vaupot, Ivan Gostenčnik in Marko Sinreih. Marko je po rezultatih v moški kategoriji izstopal, osvojil je sedem medalj na prvenstvih Slovenije in dvakrat postal državi prvak. Na prvenstvih Jugoslavije je dvakrat osvojil naslov prvaka, dvakrat pa je zaključil na tretjem mestu.

V času skupne države Jugoslavije 1976 – 1990 so tako predstavniki kluba skupaj osvojili kar 46 naslovov prvaka, 34 drugih in 65 tretjih mest na prvenstvih Slovenije. Pet naslovov jugoslovanskega prvaka ter 7 drugih in 18 tretjih mest s prvenstev Jugoslavije.

V letu 1991, ko je Slovenija postala samostojna država, je klub dosegel 10. mesto v slovenskem pokalu z zbranimi 1307 točkami. V drugi slovenski ligi je članska ekipa med osmimi ekipami zasedla 4. mesto in si tako priborila vstopnico za prvo slovensko ligo.

Leta 1992 se je klub v skupnem seštevku povzpel na 5. mesto ter dosegel 6. mesto na tekmovanju prve slovenske lige. Ekipa deklet pa se je ponovno povzpela na sam vrh in osvojila slovenski pokal. Člani kluba so osvojili 20 medalj z državnih prvenstev, največ točk pa je zbral Tomaž Pečoler, ki je slovenske barve zastopal tudi na evropskem mladinskem prvenstvu v Jeruzalemu.

Leta 1993 se je klub ponovno povzpel na 5. mesto med 25 slovenskimi klubi. Med posamezniki je Tomaž Pečoler že tretje leto zapored postal najuspešnejši tekmovalec kluba in hkrati najuspešnejši mladinski tekmovalec v državi. Na evropskem mladinskem pokalu v Grazu je osvojil 3. mesto in 9. mesto na evropskem mladinskem prvenstvu v Papendalu na Nizozemskem. V članski kategoriji je debitiral Tomaž Lakovšek. Postal je članski državni prvak in zastopal Slovenijo na članskem evropskem prvenstvu v Atenah. Lucija Ramšak, kadetska državna prvakinja, pa je nastopila na EYOF-u v Valkenswaardu na Nizozemskem.

Leta 1994 so bile ekipno ponovno uspešne ženske. V skupnem seštevku slovenskega pokala so osvojile 3. mesto, v članski konkurenci pa so bile druge najboljše. Že četrtič zapored je v posameznem točkovanju največ točk zbral Tomaž Pečoler, ki je na evropskem pokalu v Tarchentu zasedel 5. mesto, postal pa je mladinski in pasovni državni prvak. Lucija Ramšak je postala dvakratna državna prvakinja, med mladinkami in članicami. V svoji vitrini je tako zbrala zlate medalje s prvenstev Slovenije v vseh starostnih kategorijah, postala pa je tudi najboljša članica leta v Sloveniji.

Leto kasneje je za največji rezultat Judo kluba Slovenj Gradec poskrbela Lucija Ramšak. Osvojila je 9. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu in postala najuspešnejša slovenska mladinka leta 1995.

Leta 1996 je točke v slovenskem pokalu uspelo osvojiti rekordnim 45 predstavnikom kluba, na prvenstvih Slovenije pa so skupaj osvojili 22 medalj. V ligaškem tekmovanju je v boju za obstanek v neposrednem srečanju slavila ekipa Železničarja iz Maribora, ki je poskrbela za izpad in selitev domačega kluba v drugo slovensko judo ligo. Posamezno je bila v tem letu najuspešnejša predstavnica kluba mlada Aleksandra Pečovnik, ki je slavila na prvenstvu Slovenije pri starejših deklicah in mlajših mladinkah ter postala tretja najboljša starejša deklica v absolutni konkurenci. Tomaž Lakovšek pa se je že tretjič na članskem državnem prvenstvu v kategoriji do 86 kg povzpel na najvišjo stopničko.

Leta 1997 se je slovenjegraški klub z zmago med devetimi ekipami v drugi slovenski ligi uspešno vrnil med prvoligaše. Dekleta so se povzpele na vrh lestvice, v absolutnem seštevku so osvojile tretje mesto, prav tako so bile ekipno tretje tudi starejše deklice in mladinke.

Leto kasneje je ženska ekipa v absolutni konkurenci ponovno osvojila tretje mesto. Posamezno pa je po treh letih zopet izstopal moški predstavnik kluba. Borut Marošek je postal mladinski prvak Slovenije, zmagal je tudi srednješolsko prvenstvo in se dvakrat uvrstil na 9. mesto na turnirjih za evropski pokal. Barve Slovenije je zastopal na mladinskem evropskem prvenstvu v Bukarešti. Svetovnega mladinskega prvenstva pa se je 1998 udeležil Željko Gabrovec. V članski konkurenci je Tomaž Lakovšek še četrtič osvojil naslov članskega državnega prvaka Slovenije in v svojo vitrino pospravil že osmo medaljo osvojeno na članskem državnem prvenstvu.

Leta 1999 so ženske že tretjič zapored postale najboljše v državi. Posamezno je po dveh letih najuspešnejša tekmovalka kluba ponovno postala Aleksandra Pečovnik, ki je postala prvakinja Slovenije med kadetinjami ter osvojila drugo mesto še na mladinskem in članskem državnem prvenstvu. Poleg tega je osvojila 3. in 7. mesto na kadetskem evropskem pokal in zastopala barve Slovenije na EYOF-u. V tem letu je velik uspeh dosegel tudi Željko Gabrovec, ki je osvojil 9. mesto na evropskem pokalu na Dunaju ter bil prav tako deveti na mladinskem evropskem prvenstvu v Ostiji v Italiji.

Po letu 2000, ki za klub ni bilo tako uspešno, je leta 2001 Borut Marošek ponovno poskrbel za vrhunski rezultat kluba. V Sofiji je na tekmi svetovnega pokala osvojil 9. mesto, na prvenstvu Slovenije pa je bil v kategoriji mlajših članov tretji.

Leta 2002 je na mednarodnem nivoju barve Slovenije in kluba zastopal Ruslan Yankovskyy, ki se mu je z dvema 9. mestoma na tekmovanjih članskega svetovnega pokala uspelo uvrstiti na člansko evropsko prvenstvo v Mariboru.

Leta 2003 je Natalija Kotnik z 2. mestom na prvenstvu mlajših članic in 3. mestom na članskem državnem prvenstvu postala najuspešnejša predstavnica kluba.

Leta 2004 sta nase opozorila Stojan Železnik z 9. mestom na mladinskem evropskem pokalu in David Mesarič, ki se je na kadetskih turnirjih za evropski pokal kar trikrat povzpel med 10 najboljših. Poleg 7. mesta v Jičinu in 9. mesta v Budimpešt je osvojil tudi drugo mesto v Rohrbachu in se tako povzpel na stopničke kadetskega evropskega pokala. David je v istem letu postal tudi kadetski državni prvak Slovenije. Robert Mesarič je postal državni mladinski podprvak in osvojil 3. mesto na članskem državnem prvenstvu.

Leta 2005 klubu prvič, odkar je nastopal v ligaškem sistemu, ni uspelo sestaviti članske ekipe, kar je botrovalo k izstopu iz ligaškega tekmovanja. Stojan Železnik je osvojil 2. mesto na državnem prvenstvu mlajših članov.

Leta 2006 je David Mesarič postal mladinski državni prvak, Stojan Železnik pa je ponovno osvojil srebro na državnem prvenstvu mlajših članov.

Leta 2007 sta za klubske rezultate poskrbela David Mesarič in Fitore Zenuni. David je osvojil bron na državnem prvenstvu mladincev in državnem prvenstvu mlajših članov. Ob tem se je še štirikrat uvrstil med najboljših deset na tekmovanjih za evropski pokal. S tem je izpolnil normo za nastop na mladinskem evropskem prvenstvu v Pragi, kjer je rahlo poškodovan tudi nastopil. To leto je bilo uspešno tudi za Fitore Zenuni, ki je osvojila štiri odličja na prvenstvih Slovenije. Zlata je bila pri mlajših članicah, kadetinjah in na pasovnem prvenstvu, osvojila pa je še drugo mesto na mladinskem prvenstvu Slovenije. Stojan Železnik je na DP ml. članov še tretjič zapored osvojil srebrno odličje.

Z letom 2008 je klub z mlajšimi generacijami ponovno začel krepiti svojo prepoznavnost. Fitore Zenuni je z naskokom postala najboljša predstavnica kluba. Osvojila je naslov kadetske in mladinske prvakinje Slovenije ter osvojila še drugo mesto na članskem prvenstvu. Osvojila je 3. mesto na kadetskem evropskem pokalu v Teplicah, bila sedma na kadetskem evropskem pokalu v Zagrebu in zastopala Slovenijo na kadetskem evropskem prvenstvu v Sarajevu, kjer je osvojila 9. mesto. Po treh letih je klub tudi ponovno sestavil člansko ekipo, ki je osvojila 4. mesto v drugi slovenski ligi med 6 nastopajočimi ekipami.

Leto 2009 je bilo za klub še uspešnejše, za kar je ponovno poskrbela najboljša predstavnica kluba Fitore Zenuni. Nastopila je na dveh velikih tekmovanjih, na mladinskem evropskem prvenstvu v Jeravanu, Armeniji in svetovnem mladinskem prvenstvu v Parizu, Francija. Dvakrat je osvojila 5. mesto na mladinskih evropskih pokalih. Na prvenstvih Slovenije je osvojila štiri odličja. Med mladinkami in mlajšimi članicami je postala prvakinja, druga je bila na pasovnem prvenstvu in tretja na prvenstvu članic. Pri fantih je nase opozoril Tadej Klemenc z 9. mestom na kadetskem evropskem pokalu v Zagrebu. Robert Mesarič je osvojil 3. mesto na članskem državnem prvenstvu.

Leta 2010 je najboljša predstavnica kluba ponovno postala Fitore Zenuni, ki je po 16 letih za klub ponovno osvojila naslov državne prvakinje med članicami. Osvojila je še naslov mladinske in pasovne prvakinje ter drugo mesto na prvenstvu mlajših članic. Blaž Kun se je na evropskem mladinskem pokalu v Pragi na Češkem uvrstil na 9. mesto.

Tudi leto 2011 se ni prav dosti razlikovalo od prejšnjega in najboljša tekmovalka kluba je zopet postala Fitore Zenuini. S prvenstev Slovenije se je vrnila s štirimi odličji, postala je mladinska prvakinja in prvakinja Slovenije pri mlajših članicah, bila druga na pasovnem prvenstvu Slovenije in tretja na državnem prvenstvu članic. Na mednarodnem prizorišču je na tekmovanjih za evropski pokal osvojila dve tretji, peto in deveto mesto. Na turnirju v Pragi prejela posebno priznanje organizatorja za najhitrejši ippon v finalnem bloku, kjer je predstavnico Nemčije presenetila in spravila na hrbet po 5 sekundah borbe in se tako za 5 dni znašla na naslovnici uradne spletne strani Evropske judo zveze (EJU). Nastopila je tudi na mladinskem evropskem in svetovnem prvenstvu v Belgiji in Južnoafriški republiki. Zgoraj našteti rezultati pa so botrovali k temu, da je postala najuspešnejša slovenska mladinska tekmovalka leta. V tem letu so nase opozorili še Nastaja Stopernik Pavlin, ki je postala najboljša Slovenka v kategoriji starejših deklic, v konkurenci mlajših deklic in dečkov pa sta naziva osvojila Tanja Anželak in Vinko Prevolšek.

Leta 2012 je po štirih letih naziv najboljšega tekmovalca kluba od Fitore Zenuni prevzel Tadej Klemenc. Osvojil je 2. mesto na mladinskem državnem prvenstvu, na evropskem mladinskem pokalu osvojil 9. mesto in zastopal Slovenijo na mladinskem evropskem prvenstvu v Poreču na Hrvaškem. Prvi naslov državnih prvakov v zgodovini kluba v judo katah sta v Nage no kati osvojila brata Robert in David Mesarič. Robert Mesarič je osvojil svoje tretje bronasto odličje na članskem državnem prvenstvu.

Leta 2013 je najuspešnejša tekmovalka kluba postala Katja Oder. Uspešno je nastopala na tekmovanjih za slovenski pokal, postala pasovna prvakinja in osvojila tretji mesti na kadetskem in mladinskem prvenstvu Slovenije. Nastja Stopernik Pavlin je postala kadetska državna prvakinja, osvojila dve peti mesti in deveto mesto na kadetskih evropskih pokalih ter se udeležila kadetskega evropskega prvenstva v Tallinu in nastopila na EYOF na Nizozemskem, kjer je zasedla 7. mesto. V tem letu sta nase opozorila tudi Mare Pogorelc in Zala Pečoler, ki sta osvojila naslova prvakov na DP mlajših kadetov in kadetinj, Mare pa je bil bronast še na kadetskem državnem prvenstvu. Robert Mesarič je s tretjim mestom ponovil uspeh na članskem državnem prvenstvu.

Leta 2014 so ekipno tako moški kot ženske v starostnih kategorijah U14, U16 in U18 krojili slovenski vrh. Mlajši kadeti so postali ekipni državni prvaki, starejši dečki in kadeti so zasedli 3. mesto. Pri dekletih so starejše deklice in mlajše kadetinje osvojile ekipno 2. mesto, kadetinje pa so bile pete. Najboljši predstavnik kluba je postal Robert Mesarič. Med mlajšimi kadeti si je prvo mesto v državi priboril Vinko Prevolšek, med mlajšimi kadetinjami je ta naslov pripadel Zali Pečoler. Najboljša starejša deklica pa je postala Nuša Perovnik.

V skupnem seštevku slovenskega pokala 2015 je članom kluba skupaj uspelo zbrati največ točk od osamosvojitve Slovenije in sicer 7160. Posamezno pa je najboljša klubska tekmovalka postala Zala Pečoler, ki je poskrbela za niz zgodovinskih rezultatov. Na kadetskem evropskem pokalu v italijanski Fallonici je zabeležila najboljšo klubsko uvrstitev do tedaj na kadetskih evropskih pokalih z osvojenim 2. mestom. Na evropskih pokalih je osvojila še eno tretje ter dve peti mesti. Na kadetskem evropskem prvenstvu v Sofiji je bila sedma, kar je postal najboljši dosežek v zgodovini kluba na evropskih prvenstvih. Prav tako je osvojila 5. mesto na EYOF-u v Tbilisiju v Gruziji, kar prav tako do sedaj ni uspelo še nobenemu predstavniku kluba. Nastopila je tudi na kadetskem svetovnem prvenstvu v Sarajevu in postala tretja najuspešnejša slovenska kadetinja leta. Zalin uspeh je z 9. mestom ne evropskem prvenstvu dopolnil tudi Aljoša Yankovskyy in postal tretji najuspešnejši kadet Slovenije.

Leto 2016 je za Judo klub Slovenj Gradec postalo zgodovinsko leto. Zala Pečoler je osvojila tretje mesto na kadetskem evropskem prvenstvu na Finskem in s tem poskrbela za najboljši uspeh v zgodovini kluba. Barve Slovenije je zastopala tudi na evropskem prvenstvu do 21 let. Zmagala je na evropskem pokalu v Zagrebu ter osvojila še dve peti mesti in 9. mesto na evropskih pokalih. Na mednarodnem nivoju je nase opozoril tudi Vinko Prevolšek, ki je osvojil 3. mesto na evropskem pokalu v Zagrebu in še dve 9. mesti z evropskih pokalov. Zala je osvojila še naslov državne prvakinje med kadetinjami in 2. mesti na mladinskem in članskem državnem prvenstvu. Robert Mesarič je bil ponovno tretji na državnem prvenstvu med člani.

Leta 2017 je na državnih prvenstvih skupno nastopilo 37 članov Judo kluba Acron Slovenj Gradec, skupno pa smo osvojili 8 naslovov državnih prvakov, 5 drugih in 16 tretjih mest. V skupnem seštevku točk vseh starostnih kategorij je v tem letu naš klub zaključil na visokem 5. mestu med 52 slovenskimi klubi, ki so nastopali na uradnih tekmovanjih za slovenski pokal. Ekipno so mlajše kadetinje postale druge, mlajši kadeti, kadetinje in mladinke pa so leto zaključili, kot 3. najboljši v državi.

Med kadetinjami je 3. mesto v seštevku za slovenski pokal dosegla Nuša Perovnik. Nuša si je s 7. mestom na kadetskem evropskem pokalu v Italiji in na Poljskem zagotovila svoje mesto v reprezentanci in nastop na Evropskem prvenstvu v Litvi ter na Olimpijskem festivalu mladih na Madžarskem. Le tega se je udeležil tudi Vinko Prevolšek in dosegel odlično 5. mesto.

Zala Pečoler je v mladinski kategoriji poleg osvojenega naslova na državnem prvenstvu dosegla tudi 7. mesto na evropskih pokalih v Italiji in Avstriji, 3. pa je bila v Paksu na Madžarskem. Pod okriljem reprezentance se je udeležila tudi Evropskega prvenstva v Mariboru. Kot debitantka se je prvič preizkusila tudi na članskem evropskem pokalu v Bosni in Hercegovini, kjer je tekmovanje končala na 5. mestu.

V letu 2017 sta nase opozorila tudi Urška Bernard, ki je na evropskem pokalu v Kopru dosegla 1. mesto zmagala in Rok Pogorevc z osvojenim 3. mestom.

Tudi leto 2018 je bilo za klub zelo uspešno. Judo zveza Slovenije je slovenjegraškim judoistom podelila kar 6 individualnih priznanj ter 4 ekipna. Člani kluba so na državnih prvenstvih dosegli 12 naslovov državnih prvakov, 13 drugih in 14 tretjih mest. Najvišje se je povzpel Rok Pogorevc, postal je najuspešnejši judoist leta 2018 v starostni kategoriji do 18 let, Andrej Yankovskyy je bil v isti kategoriji tretji, med dekleti pa je druga najuspešnejša judoistka do 18 let postala Nuša Perovnik. Vinko Prevolšek je postal drugi najuspešnejši med mladinci, Zala Pečoler pa si je priznanje za drugo mesto priborila med mladinkami. Neža Pečoler je postala najuspešnejša judoistka do 16 let. Ekipno so slovenjgraške kadetinje postale najuspešnejša ekipa v državi, mladinke so zasedle drugo mesto, prav tako drugi so bili kadeti, mlajše kadetinje pa so si prisvojile naziv tretje najuspešnejše slovenske ekipe leta 2018.

Leto 2018 je bilo za Judo klub Acron Slovenj Gradec še posebej pomembno zaradi zgodovinskega uspeha v 1. slovenski judo ligi, kjer je moška ekipa pod vodstvom trenerja Ruslana Yankovskega osvojila 3. mesto izključno s koroškimi tekmovalci.

Zala Pečoler in Rok Pogorevc sta prejela tudi naziva športnice in športnika leta Mestne občine Slovenj Gradec, Ruslan Yankovskyy pa je kot glavni trener in gonilna sila kluba prejel priznanje Mestne občine Slovenj Gradec za strokovno in trenersko delo.

Člani kluba so se izkazali tudi v mednarodnem merilu. Nuša Perovnik je zmagala na kadetskem evropskem pokalu v Kopru. Rok Pogorevc si je z 3. mestom na evropskem pokalu v Italiji in zmago na evropskem pokalu v Zagrebu na Hrvaškem priboril mesto v reprezentanci. Nastopil je na Olimpijskih igrah mladih v Buenos Airesu v Argentini, kjer je z dobrimi borbami zasedel zavidljivo 5. mesto. Zala Pečoler je s 5. mestom na evropskem pokalu v Italiji in zmago na Madžarskem naredila normo za evropsko prvenstvo v Bolgariji, kjer je osvojila 5. mesto, udeležila pa se je tudi svetovnega prvenstva na Bahamih.

Leta 2019 je klub prvič v zgodovini v konkurenci 55 klubov postal tretji najuspešnejši klub v državi. Na državnih prvenstvih je klub zastopalo kar 44 članov, ki so skupaj dosegli 13 naslovov prvaka, 4 druga in 11 tretjih mest.

Na tradicionalni podelitvi Judo zveze Slovenije smo prejeli 5 individualnih in kar 8 ekipnih nazivov. Med posamezniki je Rok Pogorevc postal najuspešnejši mladinski tekmovalec in najuspešnejši tekmovalec med mlajšimi člani. Najuspešnejši tekmovalec med kadeti je postal Nace Herkovič. Med starejšimi deklicami je priznanje prejela Jevgenija Gajić kot druga najuspešnejša tekmovalka leta 2019. Nik Pavlič je postal tretji najuspešnejši tekmovalec leta v Sloveniji med starejšimi dečki. Ekipno so slovenjegraške mladinke in mlajše članice prejele naziv najuspešnejše ekipe, ekipa kadetinj je bila druga, ekipa starejših deklice pa tretja najuspešnejša ekipa za leto 2019 v Sloveniji. V moški konkurenci so starejši dečki in kadeti postali druga najuspešnejša ekipa leta 2019, mlajši člani pa so bili tretji.

Zala Pečoler je na mladinskem evropskem pokalu v Italiji dosegla 5. mesto, udeležila se je mladinskega evropskega prvenstva na Finskem in svetovnega prvenstva v Maroku. Svoje moči je merila tudi v članski kategoriji in na evropskem pokalu na Hrvaškem dosegla 5. mesto, v Podčetrtku pa 7. mesto.

Nace Herkovič si je s 5. mestom na kadetskem evropskem pokalu v Italiji zagotovil mesto v reprezentanci in se udeležil Evropskega prvenstva na Poljskem in Evropskega olimpijskega festivala mladih v Azerbajdžanu, kjer je osvojil 5. mesto.

V letu 2020 so imeli športniki zaradi pandemije COVID-19 zelo okrnjen tekmovalni koledar. Na državnih prvenstvih smo si priborili 7 naslovov državnih prvakov, 7 drugih in 13 tretjih mest. Ekipno smo osvojili 7416 točk, kar je ponovno zadostovalo za uvrstitev kluba na 3. mesto med vsemi slovenskimi judo klubi.

Na Evropskem prvenstvu do 23 let nas je zastopal Aljaž Gostenčnik. Najuspešnejša judoistka kluba je postala Nuša Perovnik, postala je članska državna prvakinja in osvojila srebro na državnem prvenstvu mladink. Skupaj z Urško Bernard je tudi aktualna državna prvakinja v judo katah v kategoriji Nage-no-kata 3G. Zabeležila je še dve zlati odličji na tekmovanjih za slovenski pokal. Na DP v katah sta v Kodokan Goshin-jutsu državna prvaka postala Robert in David Mesarič.