Zgodovina Judo kluba Dravograd

Judo klub Dravograd je bil ustanovljen 25. 1. 2006, z namenom zagotavljanja judo vadbe za otroke občine Dravograd. Pred tem je na Osnovni šoli Neznanih talcev Dravograd že 2 leti potekala vadba juda v sekciji Judo kluba Slovenj Gradec, ki sta jo vodila najprej trener Borut Marošek, nato pa Ruslan Yankovskyy.

Danes na OŠ poteka vadba za začetnike in nadaljevalni tečaj juda, v letu 2020 pa smo na območju občine Dravograd odprli še sekciji na podružnični šoli Libeliče ter na Osnovni šoli Šentjanž pri Dravogradu.

Organiziranje tekmovanj in priprav

V Dravogradu smo leta 2006 prvič organizirali tekmovanje v judu za začetnike in nadaljevalni tečaj juda do 9 let in do 11 let. Od leta 2017 v klubu organiziramo tudi največji judo turnir za mladince in mladinke v Sloveniji, Junior Koroška Open. V letu 2020 smo tekmovanje preimenovali v Junior & Senior Koroška Open, saj bodo letos nastopili tudi tekmovalci v članski konkurenci.

Kot soorganizator sodelujemo tudi pri izvedbi tradicionalnega poletnega judo tabora v Selcah na Hrvaškem, ki je v avgustu 2019 privabil rekordno število judoistov iz Evrope in širše. Zabeležili smo preko 700 športnikov iz 20 držav.

V letih od ustanovitve kluba so iz JK Dravograd prišli tudi številni dobri tekmovalci, ki so svojo judo pot nadaljevali v centru koroškega juda, Slovenj Gradcu. Najuspešnejša med njimi je prav gotovo Fitore Zenuni, nosilka številnih medalj z državnih prvenstev in evropskih pokalov, osvojila pa je tudi 9. mesto na evropskem kadetskem prvenstvu v Sarajevu leta 2008. Fitore se je udeležila tudi evropskega prvenstva do 20 let v armenskem Jerevanu in svetovnega prvenstva do 20 let v Capetownu, Južnoafriška republika.