• Judo šola
  • Judo šola

Program varnega padanja za zaposlene


Komu je program namenjen?

Zakon o varnosti in zdravju pri delu določa, da mora delodajalec načrtovati in izvajati promocijo zdravja na delovnem mestu, zagotoviti potrebna sredstva in način spremljanja izvajanja.1

Program varnega padanja za zaposlene je namenjen podjetjem in institucijam, ki želijo svojim zaposlenim v sklopu promocije zdravja na delovnem mestu omogočiti, da se spoznajo z veščinami obvladovanja telesa pri padcih.

1Vir: Zdravstveni statistični letopis 2019, evidenca poškodb na delovnem mestu, NIJZ.

Predstavitev problematike

Padci so najpogostejši vzrok za hospitalizacijo otrok, mladih in aktivnih. Še posebej je ta problem pereč za starejše osebe, saj padci v starosti lahko pomenijo, da osebe po padcu in zlomih postanejo odvisne od pomoči, kar velikokrat pomeni selitev dom za starejše občane. Zato je pomembno, da se veščin varnega padanja naučimo čimprej, predvsem v zgodnji mladosti. Seveda nikoli ni prepozno in prav to je glavni cilj tega programa.

Zadnji dostopni statistični podatki v Zdravstvenem statističnem letopisu 2019 ponovno pokažejo, da so najpogostejši vzrok vseh poškodb med zaposlenimi, tudi smrtnih, ravno zdrsi, spotiki in padci. Na vsakih tisoč zaposlenih se prav pri zdrsu ali padcu poškoduje skoraj 6 oseb, kar je najvišji koeficient med vsemi poškodbami.

statistika poskodbe 2019Vir: Zdravstveni statistični letopis, 2019.

Zakaj judo šola padanja?

Jigoro Kano je judo zasnoval kot način telesne, mentalne in moralne vzgoje in v prvi vrsti ni bil namenjen tekmovanju. Zaradi specifike juda, kjer na vadbi izvajamo tudi tehnike metov, moramo judoisti zelo dobro poznati veščine varnega padanja.

Ker je učenje varnega in pravilnega padanja eden izmed temeljev juda, menimo, da lahko s prenosom našega znanja in vključevanjem v rekreativno vadbo juda veliko doprinesemo k izboljšanju motoričnih sposobnosti in preprečevanju poškodb na delovnem mestu ter v vsakdanjem življenju.

Namen tega kratkega programa je predvsem prikazati, kako varno pasti pri zdrsu ali padcu in navdušiti udeležence za gibanje in predstaviti koristi vadbe juda kot oblike rekreacije za osebe vseh starosti.

Z redno vadbo in utrjevanjem pravilnih padcev zmanjšamo verjetnost poškodb pri zdrsih in padcih, velikokrat pa se lahko s pravilno reakcijo padcu tudi izognemo oz. ga preprečimo.

Vsebina programa

Program traja okvirno 60 minut na skupino, lahko pa ga poljubno nadgradimo v primeru, da bi potekal kot del vaših team-building aktivnosti. Pri izvedbi se prilagodimo raznoliki starosti in fizičnim sposobnostim udeležencev. Udeležencem bodo na voljo tudi video gradiva.

S praktičnim prikazom pravilne izvedbe padcev v različnih situacijah želimo spodbuditi zanimanje in prikazati koristi obvladovanja svojega telesa med padcem. V sklopu programa udeležence naučimo osnov pravilnega padanja s poudarkom na zavarovanju glave, telesa in sklepov.

V 60-minutnem programu udeleženci spoznajo:

  • ključne napake in nevarnosti pri padcih
  • tehnike pravilnega in varnega padanja v različnih situacijah
  • kako se pri padcu izogniti poškodbi

Ob tem pa se še sprostijo in bolj povežejo skozi zanimive team-building aktivnosti.

Dodatne informacije

Program najlažje izvedemo v naših judo centrih v Slovenj Gradcu ali na Ravnah na Koroškem, po dogovoru pa tudi na drugih lokacijah, kamor pripeljemo tudi opremo.

Varnost in kakovost sta nam zelo pomembni. Usposabljanje izvaja usposobljeni trener juda skupaj s pomočnikom, da lahko demonstrira in po potrebi pomaga pri izvedbi vaj. Pri vadbi upoštevamo ukrepe in navodila NIJZ v zvezi s Covid-19.

Cena programa je odvisna od števila udeležencev in načina izvedbe.

Pokličite nas ali nam pišite za več informacij o programu:

Predstavitveni letak si lahko prenesete tukaj.